Min Strategi

Det är många som förespråkar utdelningsaktier och att med ränta på ränta principen köpa nya aktier regelbundet för utdelningen man får. Det pratas också om 4%-regeln som räknar med att man får 4% i avkastning på sitt kapital varje år och det krävs då att man har 25 gånger sina årskostnader för att kunna leva på utdelningarna.

Om du har 250 000 kr i levnadskostnader per år innebär det att du skulle behöva 6 250 000 kr för att kunna sluta arbeta. Jag tycker det är väldigt mycket pengar vilket tar alldeles för lång tid att spara ihop.

Min plan är istället att med ett mindre kapital försöka pricka in flera utdelningar varje år istället för bara en. Jag köper en aktie några dagar innan utdelningen och säljer när de gått upp igen.

Kostar aktien 100 kr och utdelningen är på 5 kr går den ner till minst 95 kr, då väntar jag helt enkelt på att den ska nå 100 kr igen och sedan säljer jag och har då tjänat 5 kr per aktie. Jag har minst en månad på mig innan jag måste sälja och köpa nästa aktie för att inte missa utdelningen.

I år är det lite rörigt med utdelningarna då bolagen har restriktioner på hur mycket av sin vinst de får dela ut men det kan vara till min fördel då jag hinner med fler utdelningar helt enkelt eftersom många är på våren och det kan bli mer till hösten.

Väljer jag fyra bolag som har en utdelning på 5% var blir det 20% i utdelning på ett år. Använder vi samma exempel som ovan med 250 000 kr i levnadskostnader skulle jag behöva 1 250 000 kr för att gå i pension.

Använder jag mig av värdepappersbelåning med en hög kreditlimit så krävs det ännu mindre.